Изследванията на хомеопатията са с лошо качество

„Изследванията на хомеопатията са с лошо качество, така че не можете да се доверите на резултатите.”

Само едно проучване сравнява качеството на изследванията на хомеопатия с това на конвенционалната медицина. Като цяло е установено, че хомеопатичните проучвания са с по-високо качество от конвенционалните изпитвания, с които са сравнени.1

Изследователите сравняват 110 проучвания с хомеопатия и 110 изпитвания с конвенционална медицина: 21 изпитвания за хомеопатия и 9 конвенционални медицински проучвания са оценени като „по-високо качество“ (19% от изпитванията с хомеопатия и 8% от изпитванията с конвенционална медицина).

Това проучване показва, че повишаването на изследователските стандарти е продължаващ проблем както за хомеопатията, така и за конвенционалната медицина.

Вярно е също, че някои изследвания на хомеопатията са с лошо качество, особено тези, проведени преди няколко десетилетия, които не отговарят на днешните стандарти за качество.

Очевидно обаче не е вярно, че всички изследвания по хомеопатия са с лошо качество. Има добри качествени проучвания, които са установили, че хомеопатията е ефективна.

Препратки:

  1. Shang A, Huwiler-Muntener K, Nartey L, et al. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. Lancet, 2005; 366: 726–32 | PubMed

Източник: hri-research.org

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg