Учените казват, че хомеопатията е невъзможна

Не всички учени смятат, че хомеопатията е невъзможна. Проф. Люк Монтание, който спечели Нобелова награда през 2008 г. за ролята си в откриването на ХИВ, казва, че хомеопатите са прави да използват тези високи разреждания.

В интервю за сп. Science, на въпрос: „Мислите ли, че има нещо в хомеопатията…?“, проф. Монтание отговаря: „…Това, което мога да кажа сега, е, че високите разреждания действат. Високите разреждания на нещо не са нищо. Те са водни структури, които имитират оригиналните молекули.”1

Науката е постоянно развиваща се област и това, което научните институции обявяват за „невъзможно“ в една епоха, често се оказва „факт“ в друга.

Нека да вземем само един известен пример за медицински обрати – през 1982 г., когато д-р Бари Маршал и д-р Робин Уорън за първи път излагат своята теория, че бактериалната инфекция е основната причина за стомашните язви, идеята им е била осмивана.2  

Учените твърдели, че е невъзможно бактериите да оцелеят в киселата среда в стомаха, камо ли да процъфтяват там, но години по-късно Маршал и Уорън са оправдани, когато накрая било прието, че са прави – инфекцията с Helicobacter pylori наистина е най-честата причина за язвената болест на стомаха.

През 2005 г. те получават Нобелова награда за физиология. В Нобеловата грамота лекарите са похвалени за тяхната „упоритост и готовност да оспорват преобладаващите догми“.

Докато учените продължават да изследват как хомеопатичните лекарства имат биологичен ефект, може би трябва да сме по-предпазливи при използването на думата „невъзможно“, когато става дума за някаква страна на медицинската наука.

Препратки:

  1. Martin Enserink „French Nobelist Escapes „Intellectual Terror“ to Pursue Radical Ideas in China“. Science, 2010; 330(6012): 1732 | Sciencemag | FullText
  2. Pincock S. Nobel Prize winners Robin Warren and Barry Marshall. Lancet, 2005; 366(9495):1429 | FullText

Източник: hri-research.org

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg