Глобален център за Традиционна медицина към СЗО

Глобален център за Традиционна медицина към СЗО

През март 2022г. СЗО и правителството на Индия подписаха споразумение за създаване на Глобален център за Традиционна медицина към СЗО. Този център, подкрепен с инвестиция от 250 милиона щадски долара от Министерството на Индия, цели да развие потенциала на традиционната медицина чрез модерната наука и технологии и да подобри здравето на хората на планетата.

Около 80% от световното население използва традиционни методи. Днес 170 от 194 страни по света използват традиционна медицина, и техните правителства са потърсили помощ от СЗО за създаването на набор от надеждни доказателства и данни за традиционните медицински практики и продукти.

Първи метод за лечение е с традиционна медицина

„За милиони хора по света, традиционната медицина е първи метод за лечение за много заболявания“, казва Д-р Тедрос Гебрейесус, директор на СЗО. „Да осигурим на всички хора достъп до безопасно и ефективно лечение е основна част от мисията на СЗО. Този нов център ще помогне да използваме силата на науката, за да засилим научната база на традиционната медицина. Благодарен съм на Министерството на Индия за подкрепата и се надяваме да постигнем успех.“

С термина „традиционна медицина“ се описва сбора от познания, умения и местни практики, както и различни култури, които са използвани през времето за поддържане на здравето и превенция, диагностика и лечение на физически и умствени заболявания. Обхващат се антични практики като акупунктура, аюрведична медицина, билколечение, както и модерни лекарства.

Но все още, националното здравеопазване не е напълно интегрирало милионите здравни работници практикуващи традиционна медицина, акредитираните курсове, здравните заведения и здравните разходи.

„Окуражаващо е да научим за подписването на споразумението за създаването на Глобален център за традиционна медицина. Споразумението между Министерството на Аюрведа, йога, хомеопатия (Ayush) и Световната здравна организация (СЗО) за създаване на този център, е похвална инициатива“, каза Нарендра Моди, министър-председател на Индия.

Вижте още Декларация за традиционно, комплементарно и интегративно здравеопазване!

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg