Въздействие с хомеопатия при тежки и трудно лечими хронични патологии

В практиката на всеки хомеопат случаите с хронична и трудно лечима патология съставляват съществен процент. Хомеопатичният метод се утвърждава именно с повлияването на тези патологии. Работата с тях крие много въпроси: Кой метод на предписание да се използва? Как да се тълкува последващото развитие на случая? Как да се подходи към вече прилаганата химична или друга конвенционална терапия на пациент? Какви са ограниченията и възможностите на хомеопатията? Колкото повече методи владее хомеопатът, толкова по-голям е шансът за пациента.

Представени са трима пациента, приемащи дълго време множество лекарства, с много патологии и постепенно задълбочаване на проблемите.

Случай на Cannabis indica – 40-годишна жена с оплаквания от тежка депресия, диспепсия, артрит, безсъние, главоболие. Приема от години няколко антидепресанта без съществено подобрение на оплакванията. Трудността идва от факта, че жената има деформация на скелета поради подозиран рахит в детството, макроцефалия с неуточнена генеза и частични белези на ДЦП още от детска възраст. Тези данни показват изменена реактивност на организма поради генетични проблеми, което предполага неадекватна реакция към стимулиращата хомеопатична терапия. В резултат от хомеопатичното лечение антидепресантите са спрени и оплакванията са редуцирани напълно.

Случай на Magnesium sulphuricum – 65-годишен мъж с тежки патологии от 30 години: астма, хипертония, диабет, подагра и полиартроза, хепатит и алкохолизъм, дислипидемия, аденом на простатата, сенилни прояви, сърдечен порок и аортна стеноза. За тях непрекъснато приема от години кортикостероиди, антиревматични, антихипертензивни, органопротективни и антидиабетни лекарства, и антидепресанти. Постигнатият ефект с хомеопатия е изключителен по отношение на всички проблеми, с изключение на фиброзните като е направена сериозно намаляване на съществуващата терапия. Толкова сложен случай изисква даването на няколко лекарства (Syphillinum, Sulphuricum acidum, Teucrinum) в определена последователност според еволюцията на патологичните промени.

Случай на Alumina – 5-годишно дете с тежки, ексфолиативни прояви на атопичен дерматит. Подложено е на сериозна диета поради подозирана алергична диатеза, непрекъснати кортикостероидна и антиалергична терапии от 2 години. В резултат, на което растежът му е нарушен и се появява интензивна микотична инфекция по ноктите. Съпътстващи слънчева алергия, астма, тежък запек. Кожата е напълно подобрена в кратък срок благодарение на конституционално лекарство и нозод.

Ключови думи: хронични случаи, хомеопатия, необратими заболявания, генетични болести, конституционално лекарство, малки лекарства, нозоди.