Историческа дискусия

Седмица на хомеопатията 2015 – Хомеопатия и инфекциозни заболявания

Немският лекар Робърт Кох твърдял, че бактерията е най-малкият по размери, но най-опасният враг на човешката раса. Неговият критик, Макс Йозеф фон Петенкофер, химик и хигиенист, поддържал схващането, че патогените инфектират само най-възприемчивите (тези с лошо хранене, слаба конституция и т.н.) и за да докаже своята гледна точка, той изпил коктейл с голяма доза на холера-причинител и не се заболява.

Във Франция подобна разгорещена дискусия се водела между Луи Пастьор и Клауд Бернард. Луи Пастьор, химик и микробиолог, считал, че микроорганизми, инфектиращи животни и хора, предизвикват заболявания. Физиологът Клауд Бернар от друга страна твърди, че тялото става податливо към инфекциозния агент, само ако балансът във вътрешната среда (или както я наричаме ние хомеостаза), бъде нарушен. Все пак има милиарди микроби и бактерии, населяващи червата и кръвта ни, на практика цялата ни система, повечето от които са изключително важни за доброто здраве. Патологичните бактерии, гъби и вируси стават причина за заболяванията, когато теренът е отслабен и възприемчив към тях. Това обяснява защо, когато бактериален или вирусен агент „се развихри”, някои хора се разболяват, докато други остават здрави.

Историята сочи, че усилията на Пастьор и Кох, съсредоточени върху борбата с болестите чрез директно убиване на микроорганизмите, са взели надмощие. Няма съмнение, че антибиотиците драматично и успешно са намалили заболеваемостта и смъртността от сериозни инфекциозни заболявания. И все пак основната способност на приемника да отблъсква нашествениците, основана на добре функциониращата имунна система, е пренебрегната. Всъщност инфекцията винаги е резултат от два фактора: излагане на действието на патоген и податливостта на организма.