1 от 10 предписани антибиотика се провалят според ново проучване

1 от 10 предписани антибиотика се провалят според ново проучване

Резултатите от 20 годишно проучване на BMJ показват, че 1 от 10 антибиотика се проваля в излекуването на инфекцията. Това показва, че се увеличават случаите, при които антибиотиците се провалят. През последните 20 години има остро увеличаване на веригите микроогранизми, които са резистентни към антибиотици – СЗО нарича проблема глобална криза в публичното здраве.

antib

Въпреки това клиницистите рядко докладват проблеми на антибиотична резистентност в своята практика. „Както клиницистите, така и обществото отчитат антибиотичната резистентност като проблем, който засяга в голяма степен пациентите“ – посочват изследователите от ново проучване в Университета Кардиф, Великобритания.

Въпреки че много предишни проучвания са засягали антибиотичната резистентност в болниците, според екипа от Кардиф, не се знае почти нищо за честотата и модела на антибиотичната резистентност в първичната грижа.

Ново проучване събира данни за честотата на провал на лечение с антибиотици при първичната грижа във Великобритания. Информацията е взета от база данни, която съдържа досиета на повече от 14 милиона души, от 700 практики за първична грижа.

Екипът от Кардиф, анализира данни за 1991-2012 и се фокусира върху четири от най-честите детски инфекции: инфекции на горни-дихателни пътища, инфекции на долни-дихателни пътища, кожни и инфекции на меки тъкани, остър среден отит.

Резултатите показват, че като цяло провала на антибиотиците нараства от 13,9% през 1991 до 15,4% през 2012. Антибиотиците, предписвани за лечение на бронхит, пневмония и други инфекции на долни-дихателни пътища са най-малко ефективни, като в 35% от случаите се провалят.

През периода на проучването, честотите на провал на често използвани антибиотици като амоксицилин, пеницилин и флуклоксацилин остават под 20%. Но честотите на провал на антибиотици, които не се предписват като първи избор са се увеличили притеснително. Пример за това е триметоприма, който се използва за лечение на инфекции на ГДП, при който има 40% неуспех при терапията.

Авторът проф. К. Къри казва, че има силна връзка между покачването на антибиотичния неуспех и увеличаването на предписанията. За 2002-2012 процентът на инфекциите третирани с антибиотик се увеличава от 60 на 65%.

„Тези епизоди на провал са още по-забележими когато избрания антибиотик не е предписан като първи избор на лечение. На фона на това, че нови антибиотици не са открити, нарастващата неефективност на антибиотиците при първичната грижа, е много обезпокоително. Има погрешно схващане, че антибиотичната резистентност е опасност само за хоспитализираните пациенти, но употребата на антибиотици в първичната грижа е най-важния рисков фактор за инфекция с резистентен организъм. Още повече първичната грижа повлиява след това болничната и обратно.“ – посочва Къри.

Източник: Medical News Today

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg