Инструкции на АЛХБ за COVID-19

Разпространението на COVID-19 вече засегна пряко социалния и обществен живот на хората и в нашата страна.

Асоциацията на лекарите хомеопати в България (АЛХБ) се обръща към пациентите и лекарите с ясна позиция за разграничаване от тиражираните в различни социални медии и чрез други канали информации, изявления, статии и други подобни, които дават хомеопатични съвети и твърдят, че лекуват COVID-19 с хомеопатични лекарства.

Лекарите в нашата асоциация са хабилитирани медицински лица и дават препоръки и лекуват само след индивидуален преглед на конкретния пациент.

В същото време, във връзка със създалата се ситуация с разпространението на COVID-19, смятаме за своя отговорност да направим някои препоръки. Всички съвети на официалните медицински власти са базирани на хигиена и превенция.  Те са жизнено важни както за вашето здраве, така и за тези, които са в контакт с вас.

Тези съвети включват:

  • Често миене на ръцете с топла вода и сапун, или с дезинфектанти с високо съдържание на спирт.
  • Практикуващите лекари и медицински лица трябва да мият ръцете си след контакт с всеки пациент.
  • Избягвайте антибактериални средства с ниска концентрация на спирт, тъй като те не унищожават вируса.
  • Търсете дезинфектанти с алкохолно съдържание между 65% и 95%. Спазвайте хигиена при кашляне. Това ще намали до голяма степен разпространението на инфектирани капки.
  • Изхвърляйте използваните кърпички така, че други хора да нямат достъп до тях и да не ги докосват.
  • Избягвайте да докосвате хора или предмети, а ако това не е възможно – след това измийте или дезинфекцирайте ръцете си.
  • Не докосвайте лицето си. Това е особено важно, когато сте навън и скоро не сте си мили ръцете. Вирусът може да оцелява върху предмети или върху ръцете ви и може да навлезе в организма и през очите – избягвайте да докосвате или търкате очите си.
  • Избягвайте контакти с големи маси хора и се въздържайте от близък контакт с други хора – ръкостискане и прегръдки.

Карантина

Ако имате съмнение, че сте заразени, не отивайте директно при вашия личен лекар или в болница, а по-добре се свържете по телефона и следвайте техните инструкции и съвети. Запазете изолация докато получите инструкции. Следете официалните препоръки на здравните власти и Световната здравна организация.

Какво знаем за COVID-19?

Коронавирусът е често срещан вирус, който предизвиква грипоподобни симптоми и симптоми на настинка, както и пневмония. COVID-19 е нов щам, което означава, че малко хора имат имунитет срещу него. От съществуващата до тук информация изглежда, че най-тежко са поразени възрастните хора и такива с хронични заболявания, най-вече на дихателната система. Към момента няма достатъчно данни и научни изследвания (златен стандарт) за лечение на този щам на вируса – нито хомеопатични, нито други.

Как да подобрим имунитета си?

Приемайте поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Хидратирайте се правилно и достатъчно. Правете редовни и умерени физически упражнения. Спете достатъчно. Допълнителни мерки, за които има някакви данни, че намаляват продължителността и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища са: редовен прием на пробиотици, витамин С, витамин Д и цинк.

Може ли хомеопатията да помогне?

Хомеопатичните лекарства са широко използвани при грипоподобни състояния, при редица епидемии, навсякъде по света. Ако решите да приемете хомеопатично лекарство то трябва да е като допълнение към всички гореизброени мерки, а не да е единствена мярка. Изборът на най-подходящо хомеопатично лекарство се базира на индивидуалните симптоми на всеки пациент.

Като дългогодишна традиция, често използвани при грипоподобни симптоми са Гелсемиум и Бриония. Изборът на хомеопатично лекарство, обаче, може да бъде само част от вашия подход при лечение на вируса и задължително трябва да бъде съпътствано и от други мерки. Ако имате симптоми или се притеснявате, че сте се заразили е важно да се обадите на Спешен център и да потърсите адекватен съвет.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg