Съдът в Швеция отсъди: Лекарите могат да препоръчват и практикуват хомеопатия

13.12.2011


Върховният административен съд в Швеция отсъди, че лекарите могат да препоръчват хомеопатия на пациентите си.

До скоро хомеопатията не се приемаше от шведските здравни власти като официален терапевтичен метод и докторите в Швеция не можеха да предписват хомеопатични препарати.

Делото започва преди няколко години, когато лекар е оставен на изпитателен срок от Медицинското бюро (Hälso- och Sjukvårdens AnsvarsNämnd – HSAN). Той изучава хомеопатия в Обединеното кралство и предписва този метод на лечение в практиката си. Лекарят обжалва на основание, че предписва хомеопатични препарати единствено на пациенти, които изрично ги изискват, и когато конвенционалната терапия е изчерпала ефективността си. Забранено му е да използва хомеопатия, след като е осъден на 2 по-ниски инстанции. В решението на съда се казва, че хомеопатията е ненаучна, игнорирайки нарастващия брой доказателства за ефективността на метода.

Съвсем наскоро, след години дискриминация срещу него и неговите пациенти, случаят е придвижен до най-висока инстанция. Този висш съд реши, че пациентите не са били изложени на никакъв риск и че докторът е използвал научни познания, където те са били необходими.

Важността на това решение е, че от сега нататък квалифициран медицински персонал може да използва хомеопатия. Присъдата доведе до по-голяма публичност в Швеция и към рязко повишаване на интереса към хомеопатията и към други комплиментарни методи на лечение.

Източник: http://homeopathyeurope.org/media/news/newsletter-6-december-2011/swedish-court-rules-doctors-can-recommend-homeopathy

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg