Хомеопатията и вирусните инфекции

ХОМЕОПАТИЧНИТЕ СРЕДСТВА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕФИКАСНИ ПРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

Има хомеопатични лекарства, които е добре всеки да познава, така както познава действието на аспирина и на витамин С!

Д-р Пачова е един от първите магистри по хомеопатична терапия в България, специализирала е хомеопатия в Германия, Белгия, Индия, Израел, Гърция и др.

Директор е на Центъра за здраве и образование „Едикта“, член е на Подкомитета по образованието на Европейския комитет по хомеопатия и представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига. Председател е на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

Завършва медицина през 1987 г. и работи в БАН в секцията „Молекулярна генетика на онкогенните вируси“. През 1991 г. преминава основен курс на обучение по иглотерапия и практикува като рефлексотерапевт, а през 1993 г. започва да изучава и прилага в практиката си и хомеопатията.

– Д-р Пачова, в сезона на грипа сме. Можем ли да преборим вирусите с хомеопатични лекарства вместо с антибиотици?

– Определено. Хомеопатичните средства са изключително ефикасни при вирусни инфекции. Искам да уточня, че антибиотиците всъщност не се справят с вирусите и е много погрешна тенденцията да се дават антибиотични препарати на хора с вирусни заболявания. Всеки лекар е наясно, че с антибиотик вирус не се лекува. Обикновено идеята на колегите да предписват антибиотици в такива случаи е профилактика на евентуално настъпили усложнения на вирусното заболяване. А хомеопатичните лекарства биха могли да се справят директно със самата вирусна инфекция.

– По какъв начин?

– Те директно подпомагат имунния отговор на организма. Принципът на действие и начинът на приготвяне на хомеопатичните лекарства е много по-различен от този на стандартните. Хомеопатичните средства се предписват спрямо конкретните оплаквания, които има пациентът, и конкретните симптоми, които вижда лекарят – вид на пациента, активност, жажда, температура, усещания за тялото по време на самата вирусна инфекция. Всичко това се анализира и се предписват индивидуално подбрани хомеопатични лекарства, които съответстват на всяка отделна картина на пациента с грип, тъй като

ВИРУСЪТ МОЖЕ ДА Е ЕДИН И СЪЩ, НО НЕ ВСИЧКИ БОЛЕДУВАМЕ ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН

При един се появява голяма отпадналост, сънливост, студени тръпки, друг изведнъж вдига 40 градуса температура, гори, бълнува; трети не може да си намери място в леглото, има болки по мускулите и т.н. Всеки лекар хомеопат знае, че трябва да изучи в детайли конкретната комбинация от симптоми и на основата на това да подбере лекарство за пациента, болен от грип.

– Вие настивате ли?

– Разбира се и слава Богу! Според хомеопатията и други холистични методи на лечение всеки организъм трябва от време на време да настива, т.е. да реагира с висока температура, със симптоми на грип или настинка. Това е проверка за имунната система. Тогава, когато години наред човек не вдига температура или не се разболява от остри заболявания, би следвало да му се обърне повече внимание като пациент, отколкото на онзи, който по-често боледува. Разбира се, има златна среда. Няколко пъти в годината е норма, ако настинките зачестят – значи имунната система има нужда от подкрепа и лечение. От най-голямо внимание се нуждаят пациентите, които от години не са в състояние да реагират с повишена температура!

– Как съжителстват у един холистичен лекар като вас алопатията и хомеопатията?

– Принципно хомеопатията е терапевтичен метод. Хомеопатите ползват всички постижения на съвременната медицинска диагностика. Разликата е в разбирането за болестта и нейното лечение. Така че у мен двете медицини съжителстват много добре. Аз дълбоко уважавам всеки специалист в неговата област, консултирам се, когато се наложи, и ако колегата е готов и отворен за подобен вид сътрудничество, резултатите наистина са прекрасни. След 15-годишна практика смело мога да твърдя, че там, където сме вървели ръка за ръка в сложни ситуации при проблемни пациенти, резултатите винаги са били много добри.

– Кои пациенти най-добре се поддават на хомеопатично лечение?

– ХОМЕОПАТИЯТА КАТО МЕТОД МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛЕЗНА НА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ
защото има възможност както да излекува, така и да профилактира или да облекчи състоянието на пациент, който е на друг вид лечение. Добре е да се знае, че един хомеопат е подготвен да „улови“ проблеми, дори когато пациентът сам още не е разбрал, че ги има, а и изследвания не ги показват. Когато един пациент има конкретни странни усещания, ходил е при много специалисти и всеки му казва „нищо ти няма“, а той продължава да се оплаква, би могъл да се обърне към лекар хомеопат. Той внимателно ще изслуша всичките му оплаквания и усещания и ще ги анализира, за да подбере най-подходящото лекарство. Това е една от групите пациенти, които могат да намерят решение на своите проблеми с хомеопатия.

Много важни групи са децата и бременните. И хората с всякакви емоционални състояния, породени от голям и продължителен стрес, претоварване от изпити, климакс, смяна на работно място и редица други. Въобще в критични житейски ситуации хомеопатията може да бъде изключително добър помощник, когато човек сам не може да се справи с определени свои състояния. Например много е изнервен или много бесен или не може да преодолее скръбта от загубата на близък, много по-добре, по-физиологично за организма е в такива моменти да се приеме хомеопатично лекарство, което ще му помогне да излезе от това състояние, отколкото друг медикамент, който ще го успокои, за да не усеща той силата на своите емоции.

– Съществуват ли противопоказания?

– В чист вид противопоказания няма. Тези лекарства не се натрупват химически, към тях няма алергия. Единственият проблем е да бъдат правилно подбрани и правилно дозирани. Фактът, че хомеопатията е известна на хората като нежната медицина, не означава, че те безразборно могат да приемат хомеопатични лекарства по своя преценка. Не е редно и да се пренебрегва продължителността на прием на лекарството – ако лекарят е назначил лекарството за седмица или десет дни, а пациентът решава да го приема два-три месеца, защото не се е чувствал добре. Разбира се, ако имаме счупване, някакво механично запушване или друг проблем, който изисква спешна, животоспасяваща намеса – хирургична, ортопедична и т.н., хомеопатията може да бъде подпомагащ, но не и основен метод.

– Имате колеги, които подлагат пациентите си на драконовски – забрани. Налагат ли се ограничения, когато човек реши да се подложи на хомеопатично лечение? (това е много силно – по добре да се пише много сдтроги изисквония)

– Да, наистина има колеги, които са много стриктни и поставят големи ограничения на пациентите, което ги плаши или пък много им харесва. Фактът, че съществува тази практика, означава, че една част от пациентите много обичат да имат ясни, точни инструкции и даже ограничения. А други не отиват при хомеопат заради ограниченията. За всички тях има варианти. Съществуват хомеопатични лекарства с определени разреждания, които могат да бъдат назначавани по такъв начин, че да се намалят до минимум антидотиращите ефекти.

– Кафето пречи ли на хомеопатичното лечение?

– Идеята да се спира кафето е свързана с мита за кафето – всички смятаме, че то ни ободрява. Да, то ни ободрява, но само в първия момент. В следващия, при преумора или при една изтощена нервна система, настъпва още по-голям срив. Пиенето на кафе, когато си изморен, е аналогично на това, да изчерпиш батериите си докрай. И ако не си достатъчно разумен, все пак след натоварването да си починеш, да се наспиш, то хроничната злоупотреба с кафе води до сериозно изтощение, на фона на което започват здравословни проблеми. Хомеопатията между другото разполага и с лекарство, направено от кафе.

Много популярно е ограничаването на ментата и на други силно миришещи субстанции. Смята се, че те са „силни послания“ за мозъка и биха могли да прекъснат въздействието на лекарството.

– А алкохолът?

– Зависи от дозата и от индивидуалната чувствителност на пациента. Ако алкохолът не е в големи концентрации и количества, не прекъсва действието на лекарствата. Това са предпазни мерки. Искам да подчертая, че ако лекарството е правилно подбрано и предписано, то действа независимо от кафето и силните миризми. Не бива да абсолютизираме.

– Кои хора са отворени за този тип лечение? Какви са пациентите ви?

– Хора, които принципно се интересуват от здравето и болестта като феномени. Те са теоретично подготвените, имат определено знание и са решили, че този метод заслужава тяхното доверие.

На практика обаче се случва така, че масовият поток пациенти, който идва при лекарите хомеопати, са хора, опитали всичко друго, не са постигнали необходимия резултат и най-накрая са решили да опитат и това, защото нямат изход. Това е една много тъжна ситуацията, защото хомеопатията би могла да бъде приложена в началото на даден проблем, да даде много добър резултат и да преустанови напредването и развитието на болестта.
И за щастие има и трета група пациенти – това са цели семейства, които традиционно се лекуват при хомеопат.

– Бихте ли споделили интересен случай от вашата практика?

– Преди 1 година при мен дойде дете с атопичен дерматит – не получаваше обриви само от соево мляко, карфиол и броколи. Родителите бяха спазили много стриктно в лечението всички инструкции за захранване, всички предпазни мерки и въпреки това обривите се увеличаваха. Благодарение на проведеното хомеопатично лечение детето вече е добре – няма обриви и други алергични реакции при внасяне на нови храни. Подходящото хомеопатично лекарство постепенно намали свръхчувствителността на организма и му помогна да преодолее алергичната си настройка.

– Може ли човек да влезе в аптеката и да си купи хомеопатично лекарство, без да е бил при специалист?

– Принципно може. Но зависи за какво ще се вземе. Аз лично смятам, че съществува една група хомеопатични лекарства, които е добре всеки човек да познава, така както познава действието на аспирина и на витамин С.

– Бихте ли посочили някои?

– Например в момента за грип хората масово търсят и купуват инфлуенцинум, инфлуцид и осцилококцинум. Това са
ТРИ ХОМЕОПАТИЧНИ ПРЕПАРАТА, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ГРИП
или при първите му прояви. Арниката например е чудесно средство за възстановяване след натъртвания, падания или като съпътстващо възстановяването средство след операция или други интервенции.

Едно интервю на Румяна МАРИНОВА

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg