Ода за сенната хрема

Нося име на цвете и обичам разходките на открито.Само че от три години не мога да се радвам нито на цъфналите ароматни дървета, нито на зелените про-летни поля. Щом настъпи април и слънцето все по-често започва да си играе с косите ми, аз ставам съвсем друга. Започвам да мразя сутрините, в които почти не мога да дишам, очите ми се зачервяват, спътник ми става ежедневната хрема. Пролетните пеперуди не са навън, а тихичко се „настаняват“ в гърлото ми и го гъделичкат. Аз съм една от хилядите, които са разлюбили пролетта, защото страдам от сенна хрема.

Малко предистория

През 2006 г. тя ме посети за първи път. След 2 седмици на антихистаминов сироп натрапницата си отиде. За да се за-върне година по-късно, още по-нахална и по-дръзка.

Резултатът – освен неприятна хрема и трудностите с дишането, се появи и тежък конюнктивит. 2008 г. беше по-различна.

Април и май бяха все така тъжни – без много разходки навън, без мириса на любимите ми зюмбюли и фрезии. Исках пак да почувствам дъхавия им аромат, пълен със сладост и свежест! Но рискувах да се почувствам още по-зле и да не мога дълго да спра да кихам. Приличах по-скоро на затворник с притъпени сетива, отколкото на младо момиче, което обича да тича навън. През юни 2008 съдбата ме срещна с хомеопатията. Колежка-лекар ми препоръча хомеопатично лечение и конкретен продукт.

В началото бях много скептична. Как така лекарство, което е направено при голямо разреждане на растителни извлеци, ще ми помогне? Дали от това разреждане е останало нещо от активните вещества? Тялото ми обаче вярваше повече, отколкото разумът ми. Дишането ми започна да се подобрява, вместо с 3 пакетчета носни кърпички сутрин тръгвах на работа само с едно.

Искам да съм здрава! Или как се запознах с д-р Дора Пачова

„Вярвам, че съвършеното здраве е връх, към който се стремим. Ние обикновено се раждаме на този връх или близо до него. В определен момент нещо се случва и тръгваме надолу. Един по-бързо, друг по-бавно руши това, което природата му е дала.“ Думите са на д-р Дора Пачова, един от най-квалифицираните български лекари хомеопати. Работата ми ме свърза с дейността на Асоциацията на лекарите хомеопати в ългария – д-р Пачова е нейн председател. Поводът – за първи път в България лекари щяха да получат европейски дипломи по хомеопатия, а аз трябваше да организарам пресконференцията. Задача, за която винаги си спомням с огромно вълнение.

Дълго обмислях как да подготвя всичко, какво да напиша в поканата за медиите. Трябваше и да се образовам по въпроса.

Така узнах как хомеопатията помага:

  • Хомеопатията стимулира собствените възстановителни сили на организма.
  • Хомеопатичните лекарства се приготвят от растения, минерали, животински отрови и други субстанции чрез т.нар. метод на потенциране, който се състои в последователни разреждания на изходната субстанция в алкохол и дестилирана вода и последващи суkусии (т.е. енергични разтръсквания). Така дори силно отровни вещества се освобождават от своята токсичност и се превръщат в животоспасяващи лекарства.
  • Хомеопатията действа на няколко нива – умствено,емоционално и физическо. Така например при хората с алергии тя помага да се намали чувствителността към околната среда.
  • Хомеопатията е подходяща за всички възрастови групи и е напълно безопасна.
  • Хомеопатичните лекарства се подбират след хомеопатично интервю и са индивидуални за всеки пациент.

Хомеопатичното интервю

Една стара индийска поговорка гласи: „Ако искаш да раз-береш какви са били мислите ти вчера, погледни тялото си днес. Ако искаш да видиш какво ще бъде тялото ти утре, погледни какви са мислите ти днес.“ Мисля, че тя най-точно обобщава случващото се на едно хомеопатично интервю, с което започва общуването между хомеопата и пациента. Нарича се интервю, а не преглед, защото се споделят освен физически симптоми и емоционалните усещания преди и по време на болестта. Желанието ми да се преборя със сенната хрема ме заведе на такова интервю при д-р Дора Пачова. Говорихме повече от час. И за първи път разбрах, че моето лечение започва от самоанализа и самонаблюдението, от споделянето. Трябваше да се върна назад, за да си припомня, че сенната хрема започна в период на сериозен емоционален срив. Факт, който съзнанието ми старателно беше потулило. Аз съм работохолик, обичам да контроли рам нещата и често се тревожа дали всичко ще бъде направено по-най-добрия начин и в срок. Но се наложи за кратко да стана без работа, без една от важните предпоставки да се чувствам пълноценна. Беше болезнен период, много тъжна пролет. По време на интервюто е важно да опишете как точно сте се чувствали, от какво се влошават симптомите – от топло, студено, влага и т.н. Разговорът е много приятен и позитивен.

След това бях изпълнена от спокойствие и лекота. Разбрах колко е важно да можеш да споделиш, точно да назовеш не само физическите симптоми, но и емоционалните си преживявания.

Пътят към здравето

Пътят към здравето е както всички останали пътища – има много завои, опасни места и безброй разклонения. Тръгваш по него решен да го извървиш, колкото и да е трудно, защото без това пътуване не можеш да постигнеш абсолютно нищо и не можеш да бъдеш себе си. Не можеш дори да усетиш малките радости от живота, като да помиришеш цвете или да потичаш в тревата. И всичко това заради сенната хрема. Колкото и да е трудно, важно е да вървиш напред. Сега вече го знам, защото наскоро наруших това правило. В края на февруари към тревогите ми как ще посрещна пролетта се появи и друг, превърнал се в хроничен, проблем. Ужасно болезнен цистит, който ме извади една седмица от строя. За съжаление в този момент д-р Дора Пачова беше на обучение в Индия. А личният ми лекар ми изписа антибиотик. Реших, че той ще ми помогне бързо да се възстановя. Голяма грешка! Само 10 дни след това неприятните симптоми на цистита се завърнаха с пълна сила. В този момент разбрах – не искам бързо и неефективно лечение, искам да победя проблема с търпение и хомеопатия. Ще ме попитате какво общо има циститът със сенната хрема? По време на второто ми хомеопатично интервю с изненада открих, че няма нужда да приемам различни лекарства за двата проблема! Имаше лекарство, специално подбрано за мен, което да атакува и двете заболявания. С още по-голяма изненада научих, че в хомеопатичните лекарства често присъстват цветя или растения с подобно действие на причинителите, например на алергичните заболявания. Само че концентрацията им е по-малка благодарение на разреждането им по определен принцип. При приема им организмът е стимулиран да изработи свои защитни механизми и така алергичната реакция протича не толкова бурно и неприятно. Ето защо сега в дамската си чанта вместо антихистаминов препарат, капки за очи, капки за нос и пакетче носни кърпички, имам само малко шишинце с моето хомеопатично лекарство. Вярвам, че тази пролет ще бъде по-различна.

Послеслов

Сигурно се чудите защо озаглавих тази статия „ода за сенната хрема“?! Ще ви прозвучи абсурдно, но аз съм й много благодарна! За мен тя е знак, че трябва да се променя, че трябва да мисля повече за душевното си равновесие и емоционалното си състояние. Защото физическите ми усещания са само малка част от всичко. Защото да бъда здрава, зависи най-вече от самата мен! Не спирам да си повтарям думите на д-р Свобода: „Природата е наша майка. Тя се грижи за нас и ни обича. Когато сме много неразумни, не си даваме почивка и се саморазрушаваме, тя винаги ни предупреждава и ако сами не се спрем, тя ни ограничава понякога дори чрез болестта“.

Цветанка Райчева-Скордева

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg