Конференция за комплементарна и алтернативна медицина в Европейският парламент

Комплементарната и алтернативна медицина /КАМ/ – иновация и добавена стойност за Европейското здравеопазване – конференция в Брюксел се проведе на 9-ти октомври в Европейският парламент.

Членове на парламента, здравни професионалисти, пациенти и застрахователи се събраха за да чуят и дискутират презентации за добавената стойност на КАМ към европейската здравна система. Потенциалът, който КАМ има да поддържа здравето, за превенция на болестите, да промотира здравословен начин на живот и да допринася за устойчивостта на здравните системи, не трябва да бъде подценяван от Европейския съюз, във време когато здравеопазването е под голямо напрежение от икономическите и демографски условия – се заключва по време на конференцията.

В цяла Европа най-малко 25% от населението използва КАМ като заплаща за това от своя джоб. Въпреки яснота употреба от гражданите и настояване за КАМ, тя не е получила подходящо разглеждане от европейските институции.

В Европа има 300 000 КАМ практикуващи и 150 000 лекари, които практикуват широк диапазон от методи като акупунктура, антропософска медицина, аромотерапия, аюрведа, фитотерапия, хомеопатия, кинезиология, натуропатия, масаж, рефлексология, шиатсу, традиционна китайска медицина и т.н. Те предлагат цялостен подход към здравето на личността с фокус върху подкрепяне на поддържащите здравето на човека способности, съгласно отделните диагностични и лечебни техники на отделния метод. Могат да се използват като самостоятелно лечение или като допълнение на традиционната медицина. Сега КАМ се използва най-вече като отделно лечение, но нараства броя на случаите, в които и в съртудничество с практикуващите конвенционална медицина.

Конференцията завършва с това, как КАМ може да пасне на Програмата за увеличаване на здравето и в иконимическите и иновативни приоритети на Европейския съюз.

Цялата статия на английски може да прочетете тук!

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg