Връзка между употреба на антибиотици и затлъстяване в ранна детска възраст

Наскоро статии в Medical News Today изследват някои от нежеланите страни на антибиотиците. Проучване публикувано в JAMA Pediatrics посочва, че използването на широкоспектърни антибиотици при деца под 2г. е свързано с повишен риск от затлъстяване в ранното детство.

В момента 1 от 3 деца и подрастващи в САЩ са с наднормено тегло или затлъстели. Нещо повече, това затлъстяване не е просто последствие от нездравословни навици при подрастващите – до възраст от 24 месеца, 10% от децата са затлъстели.

Факторите, които оказват влияние включват индекс на телесна маса по време на бременност на майката, хранене, физическа активност, продължителност на съня и прекарано време пред екран. Напоследък изследователите започват да проучват влиянието на колониите от микроби, живеещи в стомашно-чревния тракт, което имат върху ранното затлъстяването при децата.

От момента, в който се раждаме, започва колонизацията на червата от различни бактерии. Скорошни доказателства предполагат, че различните бактерии могат по различен начин да влияят върху развитието на гостоприемника. Някои проучвания показват, че употребата на антибиотици повлиява разнообразието и състава на храносмилателните микроорганизми.

Затова изследователите от Детската болница във Филаделфия искат да проучат влиянието на антибиотиците върху детското затлъстяване. Децата, на които са предписани 4 или повече антибиотика до 24 месечна възраст са в риск.

Авторите са проучили електронни здравни досиета от мрежа от клиники за първична грижа, през период от 2001-2013. Анализът обхваща 64 580 деца, които са имали годишни посещения на клиниките на възраст 0-23 месеца, както и една или повече визити на възраст 24-58 месеца. Проучването продължава до навършване на 5 годишна възраст.

От тези деца 69% са получили антибиотик преди 24 месечна възраст, средно 2,3 антибиотика на дете. Авторите откриват, че има повишен риск от детско затлъстяване сред тези изложени на антибиотици, особено при деца използвали 4 или повече пъти антибиотик.

Изследователите не посочват връзка между затлъстяването и тясно-спектърните антибиотици насочени към определени бактерии. Рискът от затлъстяване е свързан само с широко-спектърните.

Проучването показва и процентите на затлъстяване при децата през периода на изследването:

  • На 2г възраст, 10% от децата са затлъстели, докато 23% са над нормата
  • На 3г възраст, 14% затлъстяване и 30% над нормата
  • На 4г възраст, 15% затлъстяване, 33% над нормата.

Авторите заключват „ Затлъстяването се дължи на множество фактори и за да се намали разпространението му е нужно да се определят и управляват много рискови фактори, чиито индивидуални ефекти могат да са малки, но управляеми. Според нашите резултати, използването на широко-спектърни антибиотици на възраст до 24 месеца, е един от тях. Затова препоръките при лечение на педиатрични състояния, са да се ограничи употребата на антибиотици до случаи в които ефикасността е добре показана и да се използват предимно тясно-спектърни антибиотици при отсъствие на индикации за по-широко покриване.“

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg