Зашеметяващият опит на Куба с лептоспирозата

Проучване, което е прецедент досега, е проведено в Куба за хомеопатична профилактика на 2,4 милиона души, за да предотвратят обичайното увеличаване на лептоспироза след тропичните наводнения. Само 10 случая са докладвани, вместо обикновено няколко хиляди случаи на лептоспироза, след употребата на хомеопатичен нозод.

Dr Concepción Campa Huergo

На 10-12 декември 2008 на конференция в Хавана, директора на института Финлей д-р Concepción Campa Huergo, дава презентация за използването на лептоспира нозод за контролиране на епидемията от лептоспироза.

Лептоспирозата е инфекциозно заболяване, което се причинява от спирохетата Лептоспира и се пренася от плъхове. При хората предизвиква треска, силно главоболие, втрисане, мускулни болки, повръщане, червени очи, жълтеница, коремна болка, диария или обрив. Ако болестта не се лекува, пациента ще развие увреждане на бъбреците, менингит, чернодробна недостатъчност и респираторен дистрес. В Куба има ежегодна епидемия от лептоспироза, особено след като ураганите наводнят страната, и водното замърсяване нарасне.

Финлей Институт е кубински институт за проучвания, част от Министерството на здравето. Той има квалифицирани от СЗО лаборатории за провеждане на алопатични ваксинации, и е подкрепяща институция за проучване, производство и развитие на високо качествени хомеопатични продукти.

Куба разчита единствено на себе си за производство на лекарства, здравно осигурителни програми и др. Тъй като в Куба няма мултинационални фармацевтични компании, които да ги спрат, те успяват да проведат проекта с лептоспирозата в мащаб, невиждан досега в историята на хомеопатията. През ноември 2007г., в три провинции в източна Куба, след обилни валежи има наводнени големи площи и са нарушени хигиенните и здравословни условия. Увеличава се много риска от заразяване с лептоспироза на 2 милиона население, което е изложено на потенциално заразена вода.

Предвид ситуацията, Института Финлей произвежда хомеопатично лекарство лептоспира нозод 200CH, съгласно международни стандарти за качество. Създаден е екип от различни специалисти, който обикаля засегнатите райони и осигурява приемането на лекарството. Проекта се координира със здравните инфраструктури, което позволява приемане на 2 дози от лекарството през 7-9 дни, на 2,4 милиона души. Проектът е обхванал 95% от населението на засегнатите провинции. Още една доза във висока потенция 10М е дадена след като острова е ударен от урагана Ike.

Епидемиологичният надзор след интервенцията, показва драматично намаляване на заболеваемостта след две седмици и намаляване до нулева смъртност на хоспитализираните пациенти. Броят на лептоспирозните случаи останал нисък и под очакваните нива предвид дъждовния сезон. Обичайните нива на инфекции дори след алопатична ваксинация са няколко хиляди и няколко смъртни случаи. Разходите за проекта са били 200 000 щатски долара, докато за сравнение разходите за нормална ваксинация само на най-рисковите пациенти – деца, бременни и възрастни са 3 млн. щатски долара.

Невероятно е това е, че са успели да обхванат толкова голяма част от населението и са постигнали голям успех с пълна научна обоснованост. Този опит може да се приложи и в други страни и за други заболявания. Институтът Финлей предлага своите съоръжения и специалисти, за да се разпространи тази алтернатива във всички региони, нуждаещи се от епидемичен контрол и превенция. Повече информация може да се намери на техния сайт.

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg