Трета Годишна научно-практическа конференция по Хомеопатия и Шуслерова терапия

На 8-10 ноември 2013 се проведе за трети път Научно-практическа конференция по Хомеопатия и Шуслерова терапия в артистичната атмосфера на Младежки театър, София. Над 300 гости се потопиха в света на класическата хомеопатия, шуслеровата терапия и съвременните, холистични разбирания за здраве и болест. Сред гостите освен класически хомеопати, имаше и много общопрактикуващи лекари, фармацевти и стоматолози, които имаха възможност да обменят своя опит и да надградят знанията си в полза на своите пациенти.

Тази година е юбилейна за хомеопатията в България – навършват се 130 години от началото на хомеопатичната терапия в България, 120 години от издаването на първото списание, свързано с хомеопатията – „Здравословие”, 20 години от възраждането на хомеопатията като лечебен метод у нас.

Специални гост-лектори на конференцията бяха графиня Анжелика Волфскийл, натуропат и хомеопат от Германия и д-р Сандип Кайла, хомеопат от Индия, които споделиха своя опит за лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Пачова, председател на АЛХБ и д-р Капинчева, член на УС на АЛХБ, откриха конференцията с история на развитието на хомеопатията в България, и с благодарност към всички пациенти.

Първият ден на конференцията беше посветен на салутогенезата – или на създаването на здраве, нов термин в здравните грижи, който поставя фокус върху здравето, вместо върху лечението на болестта / патогенеза/. Темата за салутогенеза, ни представи д-р Мария Урумова.

Д-р Хаджиев сподели своя опит и представи случаи на лечение на безплодие с хомеопатия, с данни за 19 случая на доказан стерилитет, при 13 от които след лечението е последвала бременност и родено здраво дете.

Д-р Ерма Миронова, вирусолог и хомеопат ни запозна с Парво Б-19 вирозата, или т.н. пета болест и нейното хомеопатично повлияване.

Д-р Стоева, психотерапевт и хомеопат, ни представи много интересен случай от нейната практика, на много добро повлияване на нейн пациент от лекарство от птица – Черен гарван.

Д-р Палмена Ангелова, от катедра физиология в СУ, ни запозна с обещаващо проучване, проведено заедно с екипа на ЦЗО Едикта и студенти от СУ, за промяна на вариабилността на сърдечната честота под влияние на хомеопатични лекарства. Вариабилността на сърдечната честота е термин, с който се отчита състоянието на организма и неговото здраве. При младите и здрави хора, вариабилността е висока, докато с напредването на възрастта и при заболявания, тя намалява. Особено при психичните болести, има много ниска вариабилност на СЧ. Има пряка връзка между коровите структури на мозъка, които са свързани с мислите, емоциите и съзнателния отговор  и вегетативната нервна система. Както и връзка между активността на префронталната кора с вариабилността на СЧ. Установява се, че след прием на индивидуално, добре подбрано, хомеопатично лекарство, минути след това има промяна на вариабилността на СЧ, която се повишава, както и по-добър баланс между симпатикус и парасимпатикус.

В следващата лекция д-р Капинчева обясни препятствията при хомеопатичното лечение – като наличие на поддържаща причина в живота на пациента, начин на живот и злоупотреби, както и грешките, които може да допусне лекаря-хомеопат в избора и дозата на лекарството.

Д-р Сивова, кардиолог и хомеопат, ни представи важна тема за Исхемичната болест на сърцето и хомеопатичното повлияване, което може да помогне при спешни ситуации. Денят завърши с презентацията на д-р Дора Пачова, председател на АЛХБ за международния конгрес по хомеопатия в Еквадор и покана за следващия конгрес през 2014г. в Париж, Франция.

Вторият ден на конференцията беше посветен на сърдечно-съдовите заболявания и Шуслеровата терапия. Д-р Пачова ни разказа за историята на хомеопатията в България. Д-р Нонна Петрова от Алпен Фарма изрази надеждата си, за обединение на различните методи за лечение – конвенционални и алтернативни, природни в полза на пациентите; за интегриране на достиженията на съвременната медицина и натрупания опит през вековете, чрез природните методи, хомеопатията, иглотерапията и др.

Специалният гост графиня Анжелика Волфскийл, сподели с аудиторията своя опит при сърдечно-съдови заболявания и приложение на Шуслерови соли, заедно с терапията на пациента.

Д-р Хаджиев представи Биохимия на здравото сърце – своя подход за комбинации от Шуслерови соли при различни сърдечно-съдови патологии, които да подпомогнат организма на клетъчно ниво.

Маг.фарм. Антон Вълев ни запозна с методи за приготвяне на лекарствени продукти от Шуслерови соли – като капки, кремове, унгвенти в аптечни условия.

Д-р Нонна Петрова, директор на Алпен Фарма изнесе презентация за съвременното разбиране за действието на хомеопатичните лекарства. Все повече изследователи докладват за наличие на наноструктури във високо разредените, динамизирани разтвори на хомеопатични лекарства и за техния ефект върху организма, чрез кръстосана адаптация и временно-зависима сенсибилизация.

Д-р Мария Папазова от Института по невробиология, БАН говори за съвременните разбирания за атеросклерозата, за влиянието на начина на хранене и стреса, и за приложението на Шуслерови соли в подкрепа на организма.

Презентация за влияние на негативните емоции като вината и влиянието върху сърцето и сърдечно-съдовите заболявания, изнесе д-р Пачова. Тя ни представи холистичното разбиране на китайската медицина, хомеопатията, както и съвременното схващане за психосоматиката и сподели опит от своята практика.

Вторият ден на конференцията завърши с презентация на д-р Кайла от Индия, който представи важни хомеопатични лекарства при сърдечно-съдова патология, и своя опит с Шуслерови соли.

След лекционната част, гостите на форума бяха поканени на празничен коктейл и се насладиха на представлението Господин Балкански на Младежки театър.

В неделя, д-р Кайла проведе и специализиран семинар за сърдечно-съдови болести и хомеопатия, в който представи най-често използваните хомеопатични лекарства при такива патологии. Семинарът беше специален подарък за членовете на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Д-р Кайла даде безценни съвети за бързи предписания, тъй като в своята практика преглежда десетки пациенти всеки ден, както и представи по-редки хомеопатични лекарства, които са полезни при сърдечно-съдови заболявания и често се пропускат от хомеопатите.

С много вдъхновение и благодарност на всички лектори и участници в конференцията, си пожелаваме до нови ползотворни срещи!

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg