Остър среден отит при деца – сравнение между конвенционалната и хомеопатична терапия

В проучване в група от 5 оториноларинголози, практикуващи конвенционална терапия за остър среден отит при деца, е направено сравнение с хомеопатична терапия. Група А (103 деца) са лекувани от началото с единични хомеопатични лекарства (Aconitum napellus, Apis mellifica, Belladonna, Capsicum, Chamomilla, Kalium bichromicum, Lachesis, Lycopodium, Mercurius solubilis, Okoubaka, Pulsatilla, Silicea).

Girl has a sore ear
Група Б (28 деца) са лекувани с капки за нос, антибиотици, секретолитици и/или антипиретици. Сравнението е направено по симптоми, физически данни, продължителност на терапията и брой релапси. Децата в проучването са на възраст между 1 и 11 години. Средната продължителност на болката в група А е била 2 дни, в група Б – 3 дни.

Средната продължителност на терапията в група А е 4 дни, в група Б – 10 дни. Антибиотиците са давани за 8-10 дни, докато хомеопатичната терапия е спряна при излекуване. В група А при 70,7% няма релапс за период от 1 година, а при останалите 29,3 % има максимум 3 релапси. В група Б има 56,5 % без релапс и 43,5 % с максимум от 6 релапси. На 5 деца от група А са дадени антибиотици, а 98 деца са отговорили само на хомеопатичното лечение. Не са открити странични ефекти и в двете групи.

Източник: Acute otitis media in children. Comparison between conventional and homeopathic therapy

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg